Gedroogd fruit en diabetes

Gedroogd fruit en diabetes

Fruit is in feite het snoepgoed van de natuur – oorspronkelijk zoet, maar tegelijkertijd rijk aan voedingsstoffen en vezels. Met zoveel fruit om uit te kiezen, zijn er smaken in overvloed om jezelf als zoetekauw te bevredigen en daarnaast een gezond dieet te behouden. Maar wat als je beperkt wordt in het eten van suiker?

Gedroogd fruit en suikergehalte

Alle soorten fruit, of ze nu vers of gedroogd zijn, bestaan voor bijna 100% uit koolhydraten. De meeste van deze koolhydraten komen in de vorm van fructose. Daarnaast bevatten niet alle vruchten dezelfde hoeveelheid suiker. Als het vocht uit fruit wordt getrokken, zal het natuurlijke suiker nog sterker zijn in vergelijking met ongedroogd fruit. De reden waarom je bloedsuikerspiegel stijgt, is door de aanwezigheid van koolhydraten in fruit. Maar omdat fruit ook rijk is aan vezels, zal het eten van een stuk fruit je bloedsuikerspiegel niet zo snel optrekken als andere koolhydraten.

Besteed aandacht aan portiegroottes

Misschien tel je de koolhydraten om je diabetes te beheersen. In dat geval is het belangrijk om je portiegroottes van alle vruchten klein te houden. Kies ook de beste soorten gedroogde vruchten voor diabetici. Als je een stuk fruit eet, neem je ongeveer 15 gram aan koolhydraten op. Met een stuk fruit bedoelen we ongeveer een halve kom gesneden vers fruit. Als diabeet kan je nog steeds genieten van gedroogd fruit. Je moet alleen je portie aanzienlijk verkleinen.

Glycemische index

Als het gaat om het hebben van diabetes en het eten van gedroogd fruit, moeten we verder kijken dan de koolhydraten in fruit. Als diabeet is het noodzakelijk om de glycemische index van een vrucht te kennen.

Gedroogd fruit voor diabetici

Je moet altijd rekening houden met de portiegrootte. Fruit met een lage glycemische indez zoals gedroogde appels, pruimen, abrikozen en perziken kunnen zonder problemen worden gegeten door diabetici. Deze fruitsoorten hebben weinig effect op je bloedsuikerspiegel. Dadels, vijgen en rozijnen hebben een zeer hoge glycemische index. Houd de porties van deze fruitsoorten dus zeer klein als je diabetes hebt. Net als mango’s, ananas en aardbeien die meestal bereid worden met toegevoegde suiker. Controleer dus altijd de etikettering en eet als diabeet geen gedroogd fruit waar suiker aan toegevoegd werd.

Onafhankelijk geverifieerd
19 beoordelingen